Hof Ten Roden Duifhuize

De restauratie van de hoeve mag gerust een huzarenwerk genoemd worden. In 2010 werd de hoeve aangekocht, in 2013 konden de werken beginnen en intussen is een groot deel van de gebouwen in zijn oorspronkelijke staat hersteld. De boerderij heeft dan ook een rijke geschiedenis.
De hoeve is meer dan 500 jaar oud en heeft een politieke geschiedenis. De hoeve is het geboortehuist van priester Modest Glorieux. Hij was oprichter van verschillende kloosters waar er tot op vandaag nog wereldwijd actief zijn.
Indien het hoofdklooster later verhuist kan de geschiedenis van Glorieux ondergebracht worden in één van de schuren van de hoeve.

Landbouwverbreding door hoevetoerisme

De volledige restauratie past binnen de Landbouwverbreding, een gedachtengoed waar de gastvrouw en gastheer sterk in geloven. De gebouwen hebben een nieuwe bestemming gekregen. Behalve de hoeveslagerij, die uitgebaat wordt door zoon Willem, kunnen binnenkort ook gasten ontvangen worden. Hiervoor wordt de oude stal omgebouwd in verschillende vakantiehuisjes.

Met respect voor de natuur

Ook het groen en de wal rond de hoeve werden in ere hersteld. Alle niet inheemse bomen en struiken werden verwijderd en vervangen door streekeigen fauna en flora. Ook de vogels die in de oude gebouwen verblijven kregen opnieuw hun plaats. Wie goed oplet kan er steenuilen, kerkuilen en een valk spotten. Beide soorten wisselen elkaar af. Waar de valk overdag jaagt, gaan de uilen 's nachts op pad.
Er werd ook aan de zwaluwen gedacht. Doordat de poorten van de oude en verbouwde stallen nu gesloten worden konden de zwaluwen niet meer binnen en buiten vliegen. Om dit op te vangen werden verschillende kunstnestjes voorzien. De hoeve telt wel zeker honder zwaluwen die in de zomer gretig jacht maken op vliegen.

De korte keten

Op de boerderij wordt uitsluitend vleesvee gekweekt voor de slagerij. De akkers rond de hoeve dienen voor het voeder voor de koeien of worden verpacht aan andere boeren. De gastvrouw en gastheer zijn trots op deze gesloten bedrijfsvoering. Zowel de ruwe voeders als het krachtvoer wordt ter plaatse geteelt. Hierdoor moet er bijna geen extra voeders met vrachtwagens aangevoerd worden.
Het vlees in de slagerij is vers en puur. In de hoeveslagerij worden de opgekweekte dieren verwerkt. Wat ooit begon met een maandelijkse afhaalmoment is verder uitgegroeid tot een bloeiende hoeveslagerij waar de klanten via e-mail of via de webshop hun bestelling kunnen plaatsen.